המומחים למגנזיום
קו הבריאות עם הרוקח ניצן פרימור, B Pharm
איך אדע שחסר לי מגנזיום?
פורסם בידיעות אחרונות, 01.07.12
מה הקשר בין עייפות כרונית, בריחת סידן, סכרת והתכווצויות שרירים? מדוע הגוף שלנו זקוק כל כך למגנזיום, וכיצד נזהה רמה נמוכה מדי שלו? מדור חדש.
אפרת, 42, חיפה:
קראתי את הכתבות העוסקות בחסר במגנזיום ממנו סובלים רוב הישראלים, וחשוב לי לדעת אם גם אני זקוקה לתוספים. לאילו סימנים עליי לשים לב?
ניצן פרימור, B Pharm:
"שאלה מצויינת אפרת. יש לנו בעיה עם זיהוי חוסר במגנזיום, מפני שמגנזיום מצוי בעיקר בתוך התאים. לכן, למשל, בדיקת מגנזיום בדם אינה מהווה אינדיקציה מספקת לרמתו בגוף. יחד עם זאת, מחקרי עומק שאכן בדקו את רמת המגנזיום בתוך התאים מצאו שלרוב הישראלים חסר מגנזיום. ידוע לנו גם שצריכה נמוכה מדי של מגנזיום קשורה בסיכון מוגבר לסוכרת, יתר לחץ דם, טרשת עורקים, התקפי לב, רעלת הריון, סרטן המעי הגס, מיגרנות, אסתמה, אוסטיאופורוזיס, וכן סיכון מוגבר לתמותה.
אז מה עושים? לפניך 11 סימנים בסיסיים למחסור במגנזיום. אם את סובלת מאחד או יותר מהם, כדאי לשקול נטילת תוסף מגנזיום יומי.
התכווצויות שרירים בלתי רצוניות בגפיים, בעיקר בשינה
- מגנזיום אחראי על הרפיית השריר, ואילו סידן מכווץ אותו. מחסור במגנזיום עלול לגרום לכיווץ יתר של השריר.
- טיקים בעיניים. בדומה לכיווצי שרירי הגפיים, גם שרירי העפעף רגישים למחסור במגנזיום
- עייפות כרונית. פירוק ה-ATP ("מטבע האנרגיה של הגוף") תלוי בהימצאות מגנזיום. מחסור במגנזיום עלול לגרום לתחושת חוסר אנרגיה.
- עצירות. מגנזיום קשור בתנועתיות (פריסטלטיקה) של מערכת העיכול. חוסר במגנזיום עלול לגרום ל"עצלות" של מערכת העיכול, המתבטאת בעצירות.
- בריחת סידן (אוסטיאופורוזיס), וצפיפות עצם נמוכה. מחקרים מראים כי צריכה סדירה של מגנזיום קשורה לצפיפות עצם גבוהה.
- חוסר באשלגן. אשלגן ומגנזיום הם מלחים תוך-תאיים, ולעתים מחסור באחד גורר אובדן של השני.
- הפרעות שינה. מגנזיום דרוש לייצור "הורמון השינה" מלטונין. מתח ועצבים עלולים לגרום להשתנה מוגברת ולבריחת מגנזיום, וכתוצאה מכך, לקשיי שינה. מגנזיום מרפה שרירים ומסייע לשינה שקטה ורגועה.
- עלייה בלחץ הדם. מגנזיום משפר דרמטית את תפקוד האנדותל (הרקמה הפנימית של כלי הדם), ולכן מסוגל להפחית את לחץ הדם.
- התכווצויות שרירים בהריון. העובר צורך מהאם כמויות גדולות של מגנזיום לצורך בניית השלד והתאים. כתוצאה מכך, עלולה האם להיכנס לחוסר מגנזיום קיצוני המתבטא בשלב הראשון בהתכווצויות שרירים, ומאוחר יותר בבצקות, לידה מוקדמת או רעלת הריון.
- מיגרנות. מחקרים רבים קושרים חוסר במגנזיום בהופעתן של מיגרנות.
- החמרה במצב סוכרת – מגנזיום דרוש לתפקוד תקין של האינסולין, ההורמון המווסת את רמת הסוכר בדם. צריכה נמוכה של מגנזיום נמצאה כגורם סיכון משמעותי להתפתחות סוכרת מסוג 2.
פריצת הדרך של מגנוקס
מחקר חדש ויוצא דופן בהיקפו שנערך במרכז הרפואי שיבא בתל השומר ופורסם לאחרונה, קבע כי תוסף המגנזיום "מגנוקס" המבוסס על מולקולה פטנטית של מגנזיום שפותחה בחברת נוה פארמה, נספג לתאים ומשפיע פי כמה מכל תכשירי המגנזיום הנמכרים בישראל.
מגנזיום הינו מינרל תוך תאי, והמחקר בתל השומר הוא הראשון בעולם שבדק בבדיקה השוואתית מול מגנזיום ציטראט את איכות הספיגה לתוך התא. הציטראט נחשב עד היום כתכשיר הנספג ביותר, אלא שהוא נבדק בבדיקות דם שאינן מהוות אידיקציה למצב המגנזיום. תוצאות המחקר בשיבא מציינות מהפכה המשנה את כל תפיסת איכות הספיגה של המגנזיום בגוף, מינרל הנמצא בחסר אצל רוב האוכלוסייה.
תוצאות המחקר, על פיהן המגנוקס נספג כמעט פי 3, אישרו את התגובות הרבות מצד רופאים, חולים וספורטאים, שדיווחו שתכשירי המגנזיום של נוה פארמה, מגנוקס ואנטי לג קרמפס, משפיעים מייד בכל הנוגע להתכווצויות שרירים, עייפות, ותופעות רבות נוספות – בעוד שתכשירים אחרים אינם מורגשים כלל.
"המחקר בשיבא הוביל לבאז עצום, וקיבלנו פניות רבות גם מחברות מחו"ל המתעניינות במגנוקס", מציינת מרינה גורטין, מנהלת המותג מגנוקס. "בשוק המקומי יש עדיין תכשירים שספיגתם בתאים נמוכה, או שלא הוכחה, והם מנסים לתפוס טרמפ על הישגי התוסף המוביל במחקר – מגנוקס. אני ממליצה לציבור להיזהר מחיקויים ולדרוש 'רק מגנוקס'. כי מגנזיום זה 'מגנוקס' של נווה פארמה".
סימפטומים של חוסר מגנזיום