ניצן פרימור, רוקח
בעיות בריאותיות כמו נזלת, אסטמה, כאבי אוזניים וכאבי גרון נפוצים מאוד בחורף ונגרמים כתוצאה מחשיפה למזג אוויר קר. הנה כמה עובדות על הצטננות, תופעות נלוות ודרכי מניעה וטיפול:
1. וירוס השפעת אינו גורם להרגשת חולי
וירוס השפעת אינו הגורם להרגשת החולי. את הרגשת החולי יוצרת התגובה החיסונית של הגוף. הוירוס חודר לגוף בעיקר דרך מערכת הנשימה ותוקף את האף ואת הגרון. מערכת החיסון, מזהה את הוירוס ,מתחילה לפעול ומציפה את האזורים הללו בנוזל המכיל תאי דם לבנים שתפקידם זיהוי וחיסול הגורם המזיק, וחמרים כימיים היוצרים נוזל דביק המנטרל את הפולש. תהליך זה מתבטא בנזלת ואף סתום. הגודש באף מביא לכאב ראש ולתחושת "כבדות" . נזלת ממושכת עשויה לזלוג לגרון, לגרום לזיהום נוסף בדלקת סימפונות (ברונכיט) ואף דלקת ריאות שתתבטא בגירוי והתקפי שיעול.
2. ילדים מצטננים יותר מאשר מבוגרים
תינוקות וילדים, לוקים בהצטננות שבע עד 10 פעמים בשנה לעומת 2-3 פעמים בשנה אצל מבוגרים. ניתן למנוע הצטננות בילדים באמצעות שמירה על הגיינה נאותה, יותר נטילת ידיים ופחות לגעת במשטחים עתירי זיהום. רצוי לחטא מתגי חשמל, ידיות של דלתות ושלטים רחוקים בעזרת מטליות חיטוי רטובות כמו גארדיין.
3. נזלת – השימוש בתרסיסים לאף מקל בטווח הקרוב אך עלול להחמיר את הנזלת ואף לגרום נזק לריריות.
האף נסתם בשל הדלקת הגורמת לכלי הדם להתנפח ולצמצם את אפשרות מעבר האוויר ויכולת הנשימה מהאף. הטיפול שהיה מקובל במקרים אלו התבסס על שימוש במפיגי גודש. אלו מכילים חומר כימי הפועל במנגנון כיווץ כלי הדם (VASOCONSTRICTION) אולם, הסתבר שבשימוש ממושך הגוף מזהה כימיקלים אלו בחומר זר – פולש ומפעיל את מערכת החיסון נגד התכשיר פעולה המתבטאת בהגברת הגודש באף המכונה "אפקט הריבאונד" המביא ממש להתמכרות. בנוסף תכשירים רבים לאף מכילים משמר מסוג בנזלקוניום כלוריד. משמר זה אובחן בשנות ה90 כגורם המזיק לריריות האף ובמצבים מסוימים אף עשוי לגרום לכיווץ הסימפונות ולחנק. לכן הטיפול המומלץ היום הוא שימוש בתרסיסי מי מלח או מי ים טבעיים ללא משמר כדוגמאת מרמייד או סינוספא, תכשירים אלו שוטפים את האף ומחזירים את הריריות והריסים שבאף לאיזון. ניתן להשתמש בהם ללא הגבלה מאחר ואינם מכילים כימיקלים מזיקים או משמרים.
4. כאבי גרון
כאבי גרון נפוצים בחורף ונגרמים ברובם ע"י זיהומים נגיפיים. קיימות עדויות לכך ששינויי טמפרטורה קיצוניים כמו מעבר מחדר חם לקור שבחוץ עשויים להשפיע על הגרון. הטיפול המומלץ הוא בעיקר שמירה על לחות גבוהה בגרון באמצעות לכסניות, סוכריות לימון המגרות הפרשת רוק או שתייה. טיפ נוסף – גרגור מי מלח חמימים. זה לא ירפא את הזיהום, אבל למי המלח יש תכונות אנטי דלקתיות והשפעה מרגיעה. ממיסים כפית אחת של מלח בכוס מים רתוחים מקוררים ומגרגרים 2-3 פעמים ביום.
5. ברונכיט
ברונכיטיס חריפה היא דלקת של דרכי הנשימה, הנגרמת על ידי וירוסים, חיידקים, או אלרגיות. התסמינים כוללים קשיי נשימה ושיעול חמור. הטיפול בברונכיטיס הוא מנוחה ונוזלים, ובמידה והזיהום ממקור חיידקי אנטיביוטיקה יכולה לעזור מכשיר אדים יכול לעזור לשיפור הנשימה וכך גם אינהלציה של מי מלח בריכוז היפרטוני (3% ) משפרים מאוד את הנשימה. ברונכיט חייבת להיות מאובחנת ע"י רופא.
6. סינוסיטיס
כ -10% ממקרי ההצטננות עשויים להתפתח לסינוסיטיס, דלקת של הציפוי הפנימי של המערות האף. התסמינים כוללים גודש באף ונזלת עבה, כמו גם כאב, רגישות, נפיחות, ולחץ סביב האף. סינוסיטיס יכול לגרום שיעול מתמשך, כאבי גרון, או ריח רע מפה. הטיפול הוא בדרך כלל קורס של אנטיביוטיקה מומלץ להשתמש בתרסיסים של מי מלח ללא משמר (מרמייד, סינוספא באינהלציות של מי מלח 3% ובתכשירים נוגדי כאבים כדוגמת אדוויל ופראצטמול.
7. דלקות אוזניים
אחת מתופעות הלוואי של ההצטננות הינה דלקת אוזניים המתרחשת כאשר זיהום חיידקי או ויראלי משפיע על האוזן התיכונה ממש מאחורי עור התוף. דלקות אוזניים יכולות להיות כואבות בגלל הצטברות נוזל היוצר לחץ באוזן התיכונה הרגישה מאוד וחוסם את חצוצרת אוסטאכיוס המנקזת נוזלים מהאוזן ישירות לגרון. רוב דלקות האוזניים הן קלות וניתן לטפל בהן באמצעות תכשירים פשוטים ללא מרשם כמו תרסיס לאוזן OTICGUARD ומשככי כאבים (אדויל, פראצטמול). באם הסימפטומים מחמירים או שאינם משתפרים, יש לפנות לרופא.
8. אסטמה
זיהומים בדרכי הנשימה , הצטננות ושפעת יכולים לגרום לסיבוכים חמורים ומסכני חיים. הסיכון גדול יותר עבור ילדים צעירים מאוד ובני 65 ומעלה ואנשים עם מחלות כרוניות. לאוכלוסיה זו, חשוב לנקוט צעדים למזעור הסיכון. הטיפול באסטמה הוא תרופתי וחשובה האבחנה הראשונית בידי רופא. יש להיזהר מאבחנה שגויה שכן בארץ נהוג שימוש נרחב בתכשירים המכילים מי מלח לאף והמיועדים לתינוקות וילדים אך מכילים גם בנזלקוניום כלוריד – המשמר שאחת מתופעות הלוואי שלו – אסטמה… לכן, על הורים ומטופלים לשים לב לאותיות הקטנות שבעלון לצרכן. המצאות המשמר בנזלקוניום כלוריד בתכשירים לתינוקות עשויה לגרום לתופעות לוואי חריגות.